Stress zorgt voor een buikje, hoe kan dat

michelfit 31/08/2013 0

Stress zorgt voor een buikje, hoe kan dat?

Stress heeft een negatief effect op onze gezondheid. Er zijn veel onderzoeken naar gedaan en we weten ook dat stress er voor kan zorgen dat we ineens zwaarder worden. Het is een reactie van ons lichaam, het kan zijn dat je door stress meer gaat eten. Als je veel last hebt van stress dan is het belangrijk om dat aan te pakken. Vaak merk je dat wanneer de stresssituatie voorbij is dat het lichaam weer terugkeert naar de normale gang van zaken.

stress is niet goed voor je buikje

Er zijn een aantal hormonen waarbij de werking op een lager pitje wordt gezet door stress. Een voorbeeld hiervan is de insuline. Deze speelt een grote rol bij onze stofwisseling. Alle suikers die in het bloed vrij zijn gekomen uit koolhydraten worden omgezet door glucose en dan worden deze naar de cellen gebracht en daar opgeslagen. Als we dan in een stresssituatie komen dan heeft het lichaam de taak (denkt het lichaam) om zich op te maken om te vechten en te vluchten. Er wordt dan niets opgeslagen. De opgeslagen energie wordt dan vrijgemaakt en zo gaat de bloedcirculatie aan de gang. Maar bij stress vlucht of vecht je vaak niet, je blijft ergens zitten piekeren en alle energie die vrij komt wordt niet benut. De energie die we dan hebben wordt dus opgeslagen als vet.

Een vertraagde stofwisseling

De stofwisseling wordt ook vertraagd. Dit heeft geen positief effect op ons lichaamsgewicht. Er worden dan ook minder groeihormonen afgescheiden. Dit hormoon zorgt voor de aanmaak van de spiermassa en de vetten worden verbrand. Wil je afvallen en strakker worden dan is een hoge afscheiding van het groeihormoon juist hetgeen wat je wil! Door stress kan het zijn dat je meer honger hebt, of ja lekkere trek. Je gaat de kasten in op zoek naar eten. Je kiest koolhydraat en vetrijk eten.  Dit moet voorkomen worden maar op dat moment trek je je daar niets van aan en ga je gewoon door. Dat geeft ook aan dat stress niet gunstig is voor ons lichaam en onze gezondheid. We kunnen er van aankomen en net op het moment dat we een strakkere buik willen trainen. Hoe gaat dat dan?

Sporten, stress en toch afvallen

Als je gaat sporten dan kan dat een manier zijn om te ontspannen. Je hebt een doel waar je aan gaat werken en daar richt je je op. Soms loop je even tegen stress aan als het even niet lukt, maar zie het als een leermoment en blijf doorgaan om je doel te behalen. Afvallen kun je alleen wanneer je met regelmaat gaat sporten en zelf de verantwoordelijkheid neemt en door blijft zetten. Sporten kan ook met meerderen, je steunt elkaar en helpt elkaar waar nodig! Probeer het sporten te zien als een manier van ontspannen en kies voor http://www.fitnessgeheimen.nl/  zodat je in twaalf weken een strakkere buik hebt!

 

Laat hier een reactie achter »