Hoe insuline afvallen en vetverbranding kan beinvloeden

michelfit 30/09/2013 0

Hoe insuline afvallen en vetverbranding kan beïnvloeden

Hoewel het voor veel mensen een onbekende term is, speelt insuline een belangrijke rol binnen ons lichaam. Wanneer je probeert af te vallen is het des te belangrijker om bewust om te gaan met voeding en de daarmee gepaard gaande aanmaak van insuline.

Maar wat is insuline nu precies? Insuline is een hormoon wat ons bloedsuikerspiegel reguleert en door het lichaam wordt aangemaakt als we suiker- of koolhydraatrijke producten eten om de hoeveelheid glucose te kunnen reguleren. De aanmaak van insuline gebeurd in de zogenaamde ‘Eilandjes van Langerhals’, ofwel door cellen in de pancreas.

Insuline zorgt er dus voor, dat bloedsuiker uit producten naar je cellen wordt gevoerd en daarmee directe energie levert. Daarnaast zorgt het, dat overbodig bloedsuiker als glycogeen in je spieren wordt opgeslagen. WInsuline afvallenanneer je probeert af te vallen is insuline een slecht verschijnsel, want het bevordert de verbranding van suikers als energie, terwijl je bij afvallen juist probeert om overbodig vet te verbranden.

We kennen allemaal wel de ‘energieboost’ die je krijgt van een Mars, maar ook van witbrood of een lekkere bak met vla. Deze grote hoeveelheid energie komt vrij, doordat het lichaam een gigantische hoeveelheid insuline aanmaakt om de bloedsuikerspiegel op de juiste hoogte te krijgen na een dergelijk tussendoortje. Wanneer de insuline een toppunt heeft bereikt voel je het als een boost van energie, gevolgd door honger. Deze honger ontstaat doordat de bloedsuikerspiegel weer snel is gedaald na de eerdere stijging. Zo heb je dus én je bloedsuikerspiegel verstoord, evenals de vetverbranding; een aanslag op je poging tot afvallen! Het feit, dat je opnieuw honger krijgt is een soort ‘waarschuwing’ van je lichaam, om de bloedsuikerspiegel weer omhoog te krijgen door de aanvoer van nieuwe suikers. Dit probleem, dat je na een maaltijd al snel weer honger krijgt, is een veel voorkomend probleem onder mensen die proberen af te vallen.

Naast het gevoel van honger zit er nog een ander negatief effect aan de aanmaak van grote hoeveelheden insuline. Net als met medicijnen kunnen je cellen steeds minder gevoelig worden voor insuline, waardoor je voor een stijging van de bloedsuikerspiegel steeds meer suikers nodig hebt. Immers de hoeveelheid insuline die nodig is, wordt ook steeds groter! Door de aanmaak van insuline worden wel de suikers verbrandt, maar wordt de overige energie omgezet in lichaamsvet.

We kunnen stellen, dat des te gevoeliger je bent voor insuline, des te meer suiker en koolhydraten er worden verbrand of worden opgeslagen in spieren. Daarnaast geldt, dat hoe minder gevoelig je bent voor insuline, des te meer energie wordt omgezet in lichaamsvetten.

Mocht de gevoeligheid voor insuline in je lichaam laag zijn, kun je dat verhogen met producten als kaneel. Onderzoek heeft eerder aangetoond, dat kaneel niet alleen helpt met het op peil houden van het cholesterolgehalte, maar ook de bloedsuikerspiegel in stand houdt. Hierdoor wordt je gevoeliger voor insuline en kan kaneel bijdragen aan een gezonder lichaam, door een lager vetpercentage. Door de gevoeligheid voor insuline wordt immers minder energie opgeslagen als lichaamsvetten.

Bij dit onderzoek werd per dag zo’n een tot twee theelepels kaneel gebruikt in maaltijden, maar bijvoorbeeld ook in thee. Je kunt het in heet water koken en vervolgens als thee drinken, maar ook over een appel of in een toetje strooien.

Naast kaneel is het aan te raden om gedurende een dag te zorgen voor voeding met een lage GI- waarde als visproducten, rood vlees of kip, groenten, noten, zaden en met name donkerbruin brood. Hoe bruiner, hoe beter zeggen velen! Het is belangrijk, dat je de aanmaak van insuline zo constant mogelijk houdt, waardoor je gezondheid en lichaamssamenstelling verbeteren.

Laat hier een reactie achter »